Unutulmayacak İsim Civan Canova Ve Bilinmeyenleri… “Işıklar İçinde Uyu Civan Canova”
[ad_1]
Geçtiğimiz hafta kolunda hissettiği ağrı nedeniyle gittiği hastanede “kanser” olduğunu öğrenen değerli isim Civan Canova’da giden o güzel canlar arasına katıldı.
Yemeksepeti Drone İle İlk Teslimatını İstanbul’da Yaptı! Hangi Adrese Yapıldı? İşte İlk Drone İle Yemek Teslimatı!
Son olarak Show TV’nin fenomen dizisi ‘Üç Kuruş’ta ‘Oktay’ karakteri ile ekranlara gelen başarılı oyuncu Civan Canova’nın gittiği hastanede çekilen MR sonucunda akciğerinde kitle tespit edilmişti ki Canova’nın yakın arkadaşı Esra Dermancıoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığu “Dostum, bu hayatta içime en dokunan sıcacık Civan’ımı kaybettik. Civan, huzur içinde dolaş bebeğim… Belki yine bir yerde, bir zaman karşı karşıya geliriz… Çok yeni bir haber. Sevdiklerine, sevenlerine buradan duyurmak istedim…” sözleri ile aramızdan ayrıldığını öğrendik.
Peki değerli isim, başarılı oyuncu Civan Canova kimdir? Hayatında kayıtlara geçen neler yaşadı?
Tam adı ile Ahmet Civan Canova, 28 Haziran 1955, Ankara’da doğdu.
Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve aynı zamanda usta bir tiyatro yönetmeni olan Canova’nın babası tiyatrocu Mahir Canova, annesi ise Gündüz Sencer’di.
Küçük yaşta iken anne ve babası ayrılınca anneannesi tarafından büyütülen Canova, annesinin ikinci evliliğini oyuncu Kartal Tibet ile yapması sebbebi ile Kartal Tibet’in üvey oğlu olarak da yaşamı boyunca anıldı.
İlkokul yıllarında Ankara Radyosu’nda babasının yönetmenliğini yaptığı Radyo Çocuk Saati’nde küçük roller alan Canova, üvey babası Kartal Tibet’in sayesinde ve yönlendirmesi ile film setleri ile tanıştı.
İlkokuldan sonra yatılı olarak TED Ankara Koleji’nde okuyan isim, 1973 yılında Ankara Koleji’nden mezuniyetinin ardından konservatuvar sınavlarına hazırlandığı 1974 yılının yaz ayında ise Yılmaz Güney’in Arkadaş filminde ilk oyunculuk deneyimini tattı.
Aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne kaydolan Canova, öğrenciliği sırasında da Şerif Gören’in yönettiği Nehir adlı filmde rol aldı ve konservatuvardan da 1979 yılında mezun oldu.
Devlet Tiyatroları kadrosuna girerek İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başlayan isim, birçok oyunda görev alırken tiyatronun yanı sıra bürçok sinema filmlerinde de rol aldı.
Bu arada yazarlığa ilk kez, 1989 yılında Kör Buluşma isimli bir film senaryosu yazarak başlayan değerli oyuncu bu senaryo ile Kültür Bakanlığının açtığı senaryo yazma yarışmasında ilk ona girdi.
1994’te ise ilk oyunu Kıyamet Sularında’yı yazan Canova’nın bu oyunu Kenan Işık tarafından sahnelenirken, İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü’ne ve Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü’ne değer görüldü.
Kızıl Ötesi Aydınlık adlı oyunun sonra yazdığı üçüncü oyunu Sokağa Çıkma Yasağı’nda ise bir sayım günü sokağa çıkamayan otel müşterilerinin geçirdikleri bir günü ironik bir dille anlatan Canova, bu oyun ile de Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Özel hayatında ise 1998’de sanatçı Açelya Akkoyun ile evlendi ancak 2004 yılında boşandı. Bu boşanmanın etkisi ile de erkek dünyasına absürt bir bakış içeren “Erkekler Tuvaleti”, “Düğün Şarkısı ve internet çağının yalnızlaşmış ilişkilerini ele alan “Ful Yaprakları” adlı muhteşem oyunları yazdı ve sahneledi.
1979 yılından itibaren Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak birçok oyunda rol alan bol ödüllü usta sanatçı Canova ayrıca resim sanatı ile de uğraşmış ve 2016 yılında Teşvikiye Erinç Sanat Galerisi’nde, 2017 yılında da İstanbul Beyoğlu’ndaki Bitiyatro’da resim sergisi açmış ve yine çok konuşulan bir başarıya imza atmıştır.
Unutulmaz isim Civan Canova, 4 Ağustos 2022 tarihinde hastane odasından yayınladığı bir videoda, akciğerinde kitle tespit edildiğini söyledi ve 20 Ağustos 2022 tarihinde aramızdan ayrıldı.
CİVAN CANOVA’NIL ALDIĞI ÖDÜLLER;
* 1989: Kültür ve Turizm Bakanlığı – “Kör Buluşma” ile “En İyi 10 Senaryo” ödülü
* 1994: İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri – Kıyamet Sularında – “En İyi Oyun Yazarı” ödülü
* 1996: Avni Dilligil Ödülleri – Kıyamet Sularında ile “En İyi Oyun Yazarı” ödülü
* 1997: Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü – Sokağa Çıkma Yasağı
* 2000: Avni Dilligil Ödülleri – Sokağa Çıkma Yasağı ile “En İyi Oyun Yazarı”
* 2006: 43. Altın Portakal Film Festivali – Eve Dönüş filmi ile – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* 2007: Sadri Alışık Ödülleri – Eve Dönüş filmi ile – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* 2011: 15. Afife Tiyatro Ödülleri – Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu – Ölüleri Gömün
[ad_2]
Kaynak